Toon kaart
Menu

Heb je nieuws te melden?

21 juni 2016

NDSM te gast in Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum en Ammodo doen in 2016 onderzoek naar een nieuwe instelling voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Deze instelling zal een herpositionering zijn van de huidige dependance van het Stedelijk, genaamd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA). SMBA is 23 jaar geleden opgericht omdat er behoefte was aan een plek voor jonge kunstenaars en curatoren in Amsterdam. Rieke Vos, curator van de Stichting NDSM-werf was te gast om mee te praten over de toekomst van deze nieuwe instelling.

Luister hier terug naar het gesprek:

De internationale curatoren Sophie Goltz, Eungie Joo en Emily Pethick zijn aangesteld om het onderzoek uit te voeren. Dit gebeurt in samenspraak met Amsterdamse, Nederlandse en internationale kunstexperts door middel van publieke en gesloten discussiesessies.

Op 19 juni vond de publieke kick-off van het onderzoek plaats in het Stedelijk Museum. In deze bijeenkomst werden de thema’s verkend die leven in de Amsterdamse hedendaagse kunstwereld. Te gast waren onder andere Barbara Visser (kunstenaar, voorzitter Akademie van Kunsten, KNAW), Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost), Sander Breure en Witte van Hulzen (kunstenaars), Theo Tegelaars (curator TAAK), Arjan Reinders (journalist), Rieke Vos (NDSM), Touria Melani (directeur Tolhuistuin), Bart Stuart (bestuurslid W139 en tevens kunstenaar X-helling), Bas Hendrikx (P////AKT), Ilse van Rijn (kunsthistoricus) en Ad de Jong (kunstenaar, oprichter W139).

Tijdens het evenement werd gekeken naar de manier waarop deze nieuwe instelling, waarin experiment en het tonen van jong talent centraal staat, zich tot het huidige aanbod van presentatie-instellingen en (cross disciplinaire) culturele initiatieven kan verhouden. Wat is er de afgelopen decennia veranderd in de culturele en maatschappelijke context en infrastructuur op zowel lokaal, nationaal en internationaal niveau? Wat is relevant – en voor wie en op welke voorwaarden? Deze en andere gerelateerde vragen vormen het uitgangspunt van dit onderzoek en zodoende ook van deze kick-off meeting.

Het onderzoek begint in een spannende tijd waarin nationale, regionale en lokale overheden beslissingen nemen over de financiering van culturele instellingen voor de periode 2017-2020: beslissingen die gepaard gaan met normatieve uitspraken over beeldende kunst en haar verschillende podia. Juist hierom is het belangrijk om het aanbod in de stad nu in kaart te brengen en, aan de hand van de resultaten, dit aanbod waar mogelijk aan te vullen.

Lees meer

 

Tags: , , ,