Toon kaart
Menu

Heb je nieuws te melden?

23 augustus 2012

Boxpark NDSM wordt een retail revolutie

De immense Lasloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord wordt vanaf de zomer 2013 dé opwindende plek voor de nieuwste vorm van vrijetijdsbesteding. Boxpark NDSM wordt een tijdelijke “destination” waar retail en creativiteit gecombineerd worden. Onder het 30 meter hoge dak van het industriële monument worden 120 zeecontainers geplaatst. Hier presenteren zelfbewuste merken zich aan het publiek. Niet als een regulier winkelcentrum, maar als een tijdelijke, alternatieve verblijfsplek waar de sterkste fashion- en lifestylemerken, galeries, bars en cafés samen gaan. Een revolutie op retailgebied met een creatief platform waar DJ’s, live muziek, optredens, kunst, film, dans en actiesporten plaats vinden. Boxpark lanceerde ‘s werelds eerste “pop-up mall” in Londen december vorig jaar en is inmiddels een fenomeen in Engeland.

Partner
In 2011 heeft Corio een overeenkomst getekend met Boxpark om de uitbreidingsmogelijkheden van hun unieke concept, de ‘pop-up mall’, op het Europese vasteland te onderzoeken. Corio gelooft in de combinatie van haar eigen lokale netwerken en financiële kracht in combinatie met het ondernemerschap en de kennis van retail die Boxpark kenmerkt. Samen kunnen Boxpark en Corio bepaalde levendige gebieden van steden iets nieuws bieden. Zoals nu in Amsterdam. Uiteindelijk zal Corio de nieuwste trends kunnen inzetten in haar winkelcentra om ware “Favourite Meeting Places” te creëren. Corio heeft samen met Boxpark naar verschillende gebieden in Europa gekeken, en haar eerste keus laten vallen op Amsterdam en specifiek op de Lasloods op NDSM.

Toen Nienke Hopman -creative manager bij BIESTERBOS, ontwikkelaar van de NDSM- werf namens Mediawharf bv – in de gaten kreeg hoe sterk Boxpark Londen is, was meteen duidelijk dat het concept op NDSM thuis hoort. BIESTERBOS heeft al eerder partijen als MTV en Red Bull naar de oude scheepswerf gehaald. Na oriënterende besprekingen bleek al snel dat de drie partijen elkaar veel te bieden hebben. Mediawharf bv zal de Lasloods verhuren aan dit onderscheidende initiatief en heeft daartoe de overeenkomsten met de partijen gesloten.

Jaarrond entertainment
Boxpark Londen is een tijdelijke benutting van een stukje niemandsland. Het grillige Engelse weer maakt echter het inplannen van allerlei events lastig. Door Boxpark in de Lasloods op NDSM te plaatsen kunnen jaarrond binnen en ‘buiten’ activiteiten georganiseerd worden. “Buiten moet je ruim zien”, stelt Hopman. “Het enorme terrein naast de Lasloods wordt ook ingepland. Dat kan voor een alternatieve markt, een skate- event of een optreden zijn. Boxpark NDSM krijgt een unieke programmering van DJ’s, live muziek, optredens, dans en theater die elders niet plaatsvinden.”

Het Nederlandse equivalent moet nog verder uitgewerkt worden. Veel deelnemers in Londen zullen ook naar Amsterdam meegaan. Er zullen echter ook trendsettende Nederlandse bedrijven gestimuleerd worden een uithangbord van hun merk in Boxpark NDSM te openen.

Aansprekende bedrijven
Stadsdeelvoorzitter Rob Post laat weten blij te zijn met de komst van Boxpark, waarmee Amsterdam-Noord zich verder onderscheidt. Bij Corio, Boxpark en BIESTERBOS zijn ze trots. NDSM is een onderscheidend gebied en oefent, ook in deze moeilijke tijden, een grote aantrekkingskracht uit op aansprekende initiatieven. De HISWA te Water opent eerste week september haar deuren. HEMA heeft haar hoofdkantoor naast het fraaie Kraanspoor. Verschillende andere onderscheidende bedrijven en initiatieven vestigden zich op deze bijzondere plek aan het IJ.

Voor meer informatie: Boxpark, Koen Heebink, koen@boxpark.nl